Jan Willem Liesting

Jan Willem Liesting
 • Born: Abt 1800, Bergh
 • Occupation: timmerman

  Stokkumse stormschade

  Ondanks de bescherming van bossen en heuvels kan het ook in Stokkum behoorlijk 'spoeken'. Hiermee wordt niet bedoeld 'vanaf de preekstoel'. In 1836 ging er een brief van de gemeente Bergh naar de Districts Commissaris met als onderwerp 'Onvoorziene Rampen'. De taxateurs Arnoldus Tewiel, architect der gemeente en Jan Willem Liesting, timmerman, hebben een specificatie gemaakt van de geleden schade tijdens een storm in Bergh, inclusief Netterden.

  Als je een goede timmerman bent, wil dat nog niet zeggen dat je ook het potlood goed hanteert. Als je maar kunt opschrijven hoeveel uren je gewerkt hebt en welk materiaal je hebt gebruikt. Een naam kan daarom wel eens verminkt overkomen. Genoemd worden bijvoorbeeld in Stokkum: Damejanus Bodden, Mannes Sneijders, weedewee Versteegen, de weede Span, Jan Gal, Peter Gal en Christiaan Stokman. Bij de Stichting voor Genealogie en Geschiedenis tussen Rijn en IJssel die de kwartierstaten verzorgt voor Old Ni-js, waren de genealogische gegevens al aangevuld met de huisnummers. Het aardige is dat Willie Bronkhorst voor Old Ni-js nummer 55 een kaart heeft gemaakt van Stokkum met alle huisnummers in 1832. Aan de hand van die kaart kun je nu precies zien in welke hoek van Stokkum de meeste schade is geleden: de huisnummers 190, 208, 209, 211, 214, 217a en 232.

  Een specificatie van de schade bij de weduwe Versteegen (huis 232): 'Bij de weedewee Versteegen agter het geheele huis ingewaaijt, 15 spooren gebrooken 7,--, de latten gebrooken 8,--, het dak afgewaaijt bereekent op 30,--, de wanden ingewaaijt 20,--, voor werkloon 20,--, totaal 85,-- '.

  Old Ni-js nummer 55 is vanaf 21 november te koop bij de familie Zweers, Pastoor van Sonsbeeckstraat 5 te Stokkum (tel. 0314-664307).

  Uit Montferland Nieuws 11-11-2003

 • Generated by GreatFamily 2.2 update 2 - UNREGISTERED